woensdag 24 april 2013

De stelling van Pythagoras*

Een klassieke flauwe mop - zoals er wel zoveel zijn - ten huize Noelmans.

Papa: "Wat is de stelling van Pythagoras? Hoe ge weet dat niet? Allez nu. Dat is nochtans iets dat in de bouw constant gebruikt wordt zenne. En gij weet dat niet? Hoe denkt ge dan dat die bouwvakkers tot boven geraken?"

Na dertig jaar heeft die mop voor mij al een serieuze baard.

Nu heb ik mij op mijn werk opgegeven om moderator te spelen bij zogenaamde 'conversatietafels'. Wat dus inhoudt dat ik 's middags met Franstalige collega's ga samenzitten om daar wat mee in het Nederlands te praten. Of hen toch zo veel als mogelijk moeten aanmoedigen om dit te doen.

Maar alvorens we in het diepe worden gesmeten kregen we een korte uitleg over wat er juist van ons verwacht wordt en hoe we bepaalde zaken best kunnen aanpakken. Deze uitleg werd gegeven door een Vlaamse en een Nederlandse. Dit laatste is geen detail, dit is essentieel in heel mijn verhaaltje.

Dus, open in plaats van gesloten vragen, de zogenaamde 'W-vragen' en weet ik veel wat nog allemaal. Enkele voorbeeldvragen waren: wat heb je gisteren gegeten? Welke hobbies heb je? Wat vind je van deze stelling?

Waarop mijn reactie op die laatste vraag was: "Ge moet goed oppassen met die laatste vraag, want we werken hier wel in 'den bouw' he." Hilariteit aan mijn kant van de tafel was het gevolg, lege blikken aan de andere kant. Toen viel er langzaam een flauwe glimlach te ontwaren op de lippen van de Vlaamse, waar de frank dan toch ook gevallen was.

Uuuren later volgde dan ook de reactie van haar Nederlandse collega. "Oooooh! Nou valt mijn kwartje! Je bedoelt een steiger!"

"Huh? Een steiger?"

*a²+b²=c²

1 opmerking: