maandag 4 januari 2016

Armemenseneten*

Ik heb hier op mijn blog al enkele malen gerefereerd aan herinneringen uit mijn jeugd. En nu dus weer. Sta mij toe dit te verduidelijken aan de hand van onderstaande foto. Want zoals iedereen weet zegt een beeld meer dan duizend woorden.

Voor alle duidelijkheid: dit beeld zegt niet "kots"!
Wat ge hier ziet is het resultaat van het prakken en dooreenmengen van dit:

Ziet er toch al heel wat beter uit, niet?
Volgens mij zijn de enigen die deze heerlijke maaltijd zullen herkennen en weten te appreciëren, mijn neven en nichten langs moederszijde. Dit is namelijk het wereldberoemde "patatten met eikes en melksaus" dat Bomma zo geweldig goed kon maken. Op zich is het heel eenvoudig: ge kookt aardappelen, ge kookt eitjes zodat de dooier nog lopend is en dan maakt ge ook nog wat melksaus, uiteraard op smaak gebracht met peper, zout en nootmuskaat. Dan plet ge alles en mengt ge het.

Eerst en vooral mijn respect voor Bomma: zij kon er altijd voor zorgen dat het eitje gepeld was terwijl de dooier nog lopende was maar de rest van het ei niet uiteenviel.

Zoals bovenstaande foto aantoont is het geen evidentie om het ei niet te breken in heel dit proces. Ondanks het feit dat ik Bomma's gepatenteerde techniek perfect heb weten te dupliceren. Deze techniek bestaat er in om eerst de schaal van het eitje te kneuzen met een lepeltje om dan met de achterkant van ditzelfde lepeltje de schaal los te peuteren, zonder het hele ei te verknoeien. 

Niet gelachen!

Zoals gezegd: dit is puur jeugdsentiment. Alleen Bomma kon dit gerecht perfect klaarmaken. Mama probeerde het soms ook wel eens na lang aandringen van ons, maar kookte de eieren dan altijd nét iets te hard. Ok, de dooier was nog wel een beetje lopend, maar toch net niet zo lopend als Bomma het kon maken.

En als Mama dat dan maakte zei ze er altijd bij dat dit eigenlijk "armemenseneten" was. Dat zou wel eens kunnen kloppen volgens mij, want ja, eieren, aardappelen, melk en bloem, zo veel kost dat allemaal niet. Een goedkope bron van proteïnen dus.

Het is dat we thuis geen Italiaans spreken, want in die taal klinkt "armemenseneten" alleszins veel chiquer:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten